Den č. 10 - Vánoční čaje

24. září 2016 v 21:10 | Vapřobáci |  Jídlo

Čaj patří k zimnímu období jako poklička k hrnci. Proč si teda o Vánocích neudělat přímo vánoční?


Domácí čaj


Pro výrobu jednoho takového budeme potřebovat koření a suroviny, které jsou pro tuto dobu typické a nám sympatické.
Nejprve si tedy uděláme vývar ze skořice, medu, hřebíčku a vanilkového lusku. Všechny zmiňované suroviny dáme do hrnce a zalijeme šálkem horké vody, načež necháme celou směs alespoň 5 minut vařit.
Poté si uvaříme černý čaj, přilijeme námi utvořený vývar a přidáme na kostičky nakrájený pomeranč.
Na závěr přikápneme pár kapek citronu a můžeme podávat.

Domácí pečený čaj


Na přípravu velmi populárního pečeného čaje budeme potřebovat hrušky, jablka a pomeranč, které nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Přidáme skořici, nejlépe třtinový cukr, hřebíček, vanilku, rum a citrónovu šťavu. Vše důkladně promícháme a rozprostřeme do malého pekáče s víkem.
Takto připravenou pochoutku dáme péct do předehřáté trouby, ve které na 200 °C pečeme asi 30 minut, během kterých směs pravidelně promícháváme.
Po dopečení naplníme vytvořený čaj do zavařovacích sklenic, které pevně utáhneme a necháme je půl hodiny otočené dnem vhůru. Poté můžeme celou skleničky uskladnit přes celé Vánoce.
Čaj si můžeme v prosincovém období připravit tak, že si do hrnečku dáme tři lžičky tohoto zázraku a zalijeme horkou vodu.



Záměrně jsme neuvedli kupované sypané čaje v sáčcích, které se jako vánoční pouze tváří na krabičce. Věřte nám, že ten domácí vás zahřeje dvakrát - na jazyku a na srdci.
A zítra? Ukážeme si vánoční girlandy!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama