Den č. 74 - Vánoční nápoje

30. listopadu 2016 v 22:10 | Vapřobáci |  Jídlo

Zahřejte se při zimních večerech našimi teplými pochoutkami!



Již v září jsme vás předem informovali o pečených čajích a pokud si je někdo s předstihem stihl udělat, může se již dnes těšit z jeho výtečné chuti.
Pro vás ostatní jsme připravili jednoduché recepty na další tři nápoje, které k Vánocům prostě patří a s jistotou vás zahřejí!

Svařák


Typická pochutina, kterou si můžete dát o Vánocích snad všude. Budeme potřebovat červené víno, cukr, hřebíček, skořici, badyán, citrón, rozinky a pomeranč.
Jsou tací, kteří vše hodí do hrnce a nehcají pozvolna přivést k varu. My na to jdeme ovšem jinak! Nejdříve necháme v hrnci zkaramelizovat cukr a až poté přidáme víno, koření, rozinky a kůru z pomeranče a citrónu. Samotný svařák tím získá velmi příjemný nádech karamelu a chuť je intenzivnější, nemluvě o vůni.
Svařák odstavíme z plotny ve chvíli, kdy směs začne vřít - v ten moment se nám začne velmi rychle vypařovat alkohol, což přece nechceme, jinak bychom se nezahřáli!


Punč


Druhým velmi známým nápojem je punč s původem až v daleké Indii. Díky rumu navíc zahřeje ještě lépe, než výše uvedený svařák. Připravte si červené víno a černý čaj v poměru 2:1, poté rum, skořici, hřebíček a na kousky nakrájené ovoce podle vaší chuti.
Do hrnce dáme ohřívat víno s čajem a kořením, které punči dodá ten správný punc. Jakmile zjistíme, že se obsah hrnce začíná vařit, okamžitě stahujeme z plotny a naléváme do sklenic, ve kterých již čeká malý panák rumu a nakrájené ovoce.

Zázvorový čaj


Možná trochu netradiční vánoční nápoj, ale opět velmi dobře zahřeje a léčí nahclazení, kterých je v období Vánoc dost.
Budeme potřebovat zázvor, který si nastrouháme nadrobno na struhadle, citrón, med a samozřejmě vodu.
Nastrouhaný zázvor zalejeme vroucí vodou, vymačkáme celý citrón a přidáme lžíci medu, které vyváží štiplavou chuť zázvoru a kyselou chuť citrónu.
Důraz dáváme na nastrouhání zázvoru, ne pouhé nakrájení. Nastrouhaný zázvor totiž mnohem lépe uvolňuje svou chuť, aroma a vitamíny. Navíc není nic lepšího, než vylouhovaný zázvor poté sníst!




Snad jsme vás zahřáli!
Ukážeme si inspirace na to, jak si ozdobit venkovně dům!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dominika Dominika | Web | 1. prosince 2016 v 8:26 | Reagovat

Řekla bych, že v době adventní u nás vede svařák. Ten si dáváme hodně často, dokonce tak obden....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama