Den č. 98 - Kuchání kapra

23. prosince 2016 v 13:52 | Vapřobáci |  Jídlo

Kapr vám plave ve vaně a vy nevíte co s ním? Podívejte se, jak šetrně rybu usmrtit, vyvrhnout, vykostit a naporcovat!



Shlédli jsme mnoho videí o kuchání kapra a nakonec jsme vybrali toto jako nejpovedenější a zároveň nejvíce nápomocné.



Zkráceně řečeno. Kapra vemte na stů, natočte si ho do přirozené polohy a jedním prudkým úderem paličkou do hlavy ho usmrťte, načež ihned nařízněte kapra pod hlavou u žaber, čímž ryba vykrvácí.

Poté veďte řez od řitního otvoru až k již naříznutému místu u hlavy. Rukama poté vyberte vnitřnosti z dutiny břišní, kde by neměly nijak extra držet a vše by mělo jít lehce. Dávejte si ovšem pozor na to, abyste nepropíchli žluč - malou tmavou vnitřnost, která by maso zničila. Vnitřnosti až na zmíněnou žluč nevyhazujte a schovejte si je na polévku.

Nyní ukrojte ostrým nožem všechny ploutve (někdy si budete muset pomoci kleštěmi nebo nůžkami) a odstraňte rovněž i hlavu - opět si ji nechte na polévku.

Nyní vás čekají těžká rozhodnutí - svlkénout z kůže? Za nás rozhodně ne! Kůže ke kaprovi prstě patří! A i proto raději doporučujeme pohrát si se šupinami, které musíte odrbat z kůže - nejlépe tupo stranou nože.

A další rozhodnutí - podkovy nebo řízky? Jednodušší na vykostění jsou rozhodně řízky, u kterých můžete vyříznout celou páteřní kostru a poté jen ostrým nožem najemno prosekat maso, čmž vznikne jakési filátko.


Kapr naporcovaný, zvládli jste to sami?
Teď už snad jen nějaký ten dobrý recept!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama